15 Eylül 2018 - Cumartesi

Pavli'de Uygulamalı Fotoğraf Atölyesi

Kırklareli, Kırklareli Merkez
Pavli'de Uygulamalı Fotoğraf Atölyesi

Etkinlik Detayları

Bu yıl 109. Yapılacak olan Pavli Panayırına gidiyoruz. Burada, öğrencilerimiz ve katılımcılarla birlikte, uygulamalı fotoğraf atölyesi yapacak, birlikte güzel anlar ve fotoğraflarla döneceğiz.

Pavli aslında halk arasında Pehlivanköy’e verilen isim. Pehlivanköy’den bahsederken eskiler hala bu ismi kullanmayı tercih ediyor. Fakat Pavli deyince hemen zihinlerde bu panayır canlanıverir. Pavli Panayırı 1910 yılından beri kesintisiz olarak kutlanıyor. Bazıları bu tarihin daha da geriye gittiğini söylese de, bu ola ki ilgiyi artırmak için abartılmış bir durumdur.

Panayırlar, pagan ve Helen toplulukların önemli gördükleri kale şehirler etrafında belli zamanlarda bir araya gelip, eğlenceler düzenleyerek ticari mal alışverişlerinde bulundukları önemli aktiviteler olarak günümüze değin ulaşmıştır. Yunanca’ da “Panegrysis” diye söylenen bu kelime, büyük toplantı, kurultay, festival, kalabalıklar gibi anlamlar içermektedir.

Halk arasında “Sonbahar Panayırı” olarak da dillendirilen bu panayır için, Pehlivanköy’ün köklerine vurgu yaparak “Pomak Bayramı” denildiğini  hatırlatmak gerekir. Zira bu yöre ve civardaki yerleşimlerin hemen hepsi Pomak göçmenlerce kurulmuştur. Bu katıksız yapılarını büyük ölçüde muhafaza etmektedirler. Pomakça yörede hala canlılığını korumakta, özellikle eskiler kendi aralarında bu dili kullanmayı tercih etmekte, bu dilde şarkılar türküler okumaktadırlar.

Tren yolunun hemen karşısında bulunan, Ergene nehri kıyısındaki alabildiğine geniş çayırlıkta kuruluyor panayır.

Panayır her ne kadar Romanlar’ın tekelindeymiş gibi düşünülse de, aslında durum pek de öyle değildir. Romanlar genellikle lunapark bölümünde, kendilerine has eğlence anlayışlarıyla panayırın eğlence ayağını diri tutuyorlar. Kendilerine has, artık kanıksanan jargonlarıyla bu işi en iyi de onların yaptığı şüphe götürmez bir gerçek.

Öte yandan lunapark sadece çocuklara ve gençlere hizmet etmiyor. Yaşı bir hayli ileri olanları da fırdöndü zincirli salıncaklarda, ruhunu emanet ederek cesaretle bindiği gondollarda, muzipçe diğerlerinin araçlarına bindirmek için orta yerde deli gibi dolaşan çarpışan otolarda görmek pek mümkün. İki kişinin karşılıklı ayakta durarak hızlandırdıkları, küçük gondol tarzı nostaljik salıncaklarda köylü kadınların korku dolu şen kahkahalarını ve basma kumaştan şalvarlarının rüzgara karışan uğultusunu duyarsınız.

Kadınlar en çok bunları tercih ediyorken, erkeklerin durumları biraz karışıktır. Tahrikkar sözlerle ortalığı ateşleyen, süsü püsü makyajı yerinde bir Roman kızının koruduğu futbol kalesinin önünde biriken erkekler size ne dediğimizi anlatacaktır. Bir kadının koruduğu kaleye gol atmak için, bilinçaltına kodlanmış onulmaz bir ispat peşindeki erkekler. İşte o an, Roman kızının ortalığı daha da ateşleyen alaycı sözleri, herkesi kahkahaya boğacak, golü atamayanın yüzünü kızartacak, fakat bir başkasının iştahını kabartacaktır.

Eğlenceli, fotoğraf açısından zenginlikler sunan tarihi panayıra, fotoğraf, portre, yaşam ve belgesel tutukunlarını bekliyoruz. Atölye sonunda, hocalarımızla birlikte, güzel fotoğraflarla döneceğinizi garanti ediyoruz.

Fotoğraf Danışmanı: Yüksel Altun

Atölye katılım fiyatı: 150 TL + KDV

Katılmak için: 0533 344 28 02

Son katılım Tarihi: 14 Eylül Cuma

15 Eylül 2018 Cumartesi 07:00

15 Eylül 2018 Cumartesi 21:00


Pavli Panayırı, Pehlivanköy, Kırklareli Merkez, Kırklareli


Haritada Gör

Etkinlik Organizasyonu

YÜKSEL ALTUN
YÜKSEL ALTUN

YÜKSEL ALTUN İstanbul’da doğdu. ODTÜ mezunu. 2000 yılında ODTÜ İstanbul Mezunlar Derneği’nde Özcan Yurdalan’dan aldığı Temel Fotoğraf Eğitimi ile amatör fotoğraf çalışmalarına başladı. 2002 Yılında İFSAK Doğa Fotoğrafı Grubu ve atölyesi ile İFSAK-İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’ne üye oldu. İFSAK ve TFSF-Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Yönetim Kurullarında görev aldı. İFSAK Yönetim Kurulu’nda Genel Sekreter, Sergi ve Gösteri, Gezi birimleri sorumluluğu yaptı. Eğitim birimine katıldı. Türkiye’nin ilk fotoğraf Bienali, “İFSAK 1. Fotoğraf Bienali” ve “Genç Fotoğrafçılar Festivali” Yönetimde olduğu dönem yapıldı, komitelerde yer aldı. 21 yıl finans ve bilişim sektöründe çeşitli kuruluşlarda çalıştı. Fotoğraf çalışmalarına 2006 yılından beri profesyonel olarak devam ediyor. “Dersaadet ve Üç İstanbul: Suriçi, Galata, Eyüp, Üsküdar” konulu ilk kişisel sergisini 2006 yılında açtı. 2007 yılında kurulan Fotoğraf Atölyesi’nin kurucu ortakları arasında yer aldı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Bölümü’nde 2007-2010 yılları arasında Yüksek Lisans yaptı. Aralarında Prof. Sabit Kalfagil, Prof. Barbaros Gürsel, Prof. Güler Ertan’ın olduğu değerli hocalardan ders aldı. Fotoğrafları, projeleri; ulusal ve uluslararası çeşitli yarışmalarda ödüller aldı. ODTÜ Mezunları Derneği, İFSAK ve FOTOĞRAFMETRE üyesi. 2018-19 yılları arasında FOTOĞRAFMETRE YK Başkan Yrd. 2012 yılında kurucuları arasında yer aldığı DÜFOD üyesi ve eski başkan yardımcısı. “Fotoğraf Atölyesi” ve “Renkli Makara” nın kurucuları arasında yer aldı. Fotoğraf Atölyesinde; Çerkez Karadağ, Merih Akoğul, Prof. Özer kanburoglu, Altuğ Oymak gibi değerli hocalarla atölye çalışmalarını koordine etti. 2012 yılında FOTOGRAFİNE Fotoğraf ve Çekim Merkezini kurdu. Buradaki etkinliklerde değerli fotoğraf sanatçılarını konuk etti, atölyeler, projeler yaptı. Serbest fotoğrafçı olarak, Kurumsal ve Bireysel danışmanlık ve çekim faaliyetlerini sürdürmekte. 2012 yılında AFIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatçısı) ünvanını aldı. Gezginfoto Dergisinde Fotoğraf teknik yazıları yazmaktadır. www.yukselaltun.com