05 June 2022 - Sunday

Senaryo Yazarlığı ve Psikoloji

Online
Senaryo Yazarlığı ve Psikoloji

Event Details

Online “Senaryo Yazarlığı ve Psikoloji Atölyesi” Yeni Dönem Başlıyor!

▪️ Senaryo Yazarlığı ve Psikoloji Atölyemiz;
"05 Haziran Pazar" günü başlayacak olup, haftada 2 gün (Çarşamba ve Pazar) 4 hafta boyunca, 20.00 - 22.00 saatleri arasında (Toplam 4 hafta: 16 saat eğitim) gerçekleşecektir. Ayrıca 2 haftada bir olmak üzere (2 + 2 toplamda 4 saat) uygulamalı eğitim yapılacaktır.

▪️ Atölye sonunda isme özel, yapım şirketi ve eğitmen onaylı dijital "Katılım Belgesi" verilecektir.

▪️ Eğitim kapsamında işlenen bütün notlar WhatsApp grubundan gönderilecektir.

▪️ Derslerin videoları, sadece katılımcılara özel yüklenecek ve dersi kaçıran ya da tekrar etmek isteyenler videoları izleyerek eğitimi rahatlıkla takip edebileceklerdir.

▪️ Ayrıca; Sadece katılımcılara özel (ücretsiz) Profesyonel "Senaryo Danışmanlığı" hizmeti, "Hediye olarak: Film Analizleri (2 film)", sinemaya ve yazım yolculuğuna dair daha birçok şey seni bekliyor!

▪️ Kontenjanlarımız sınırlı sayıdadır!


Neden 'Senaryo Yazarlığı ve Psikoloji' ?

Bir senaryo yazmak, aslında bir hikaye anlatmaktır. Anlatıcı hikayeye ne kadar hakim ise, anlatı da o kadar iyi olur. Fakat sadece hakim olmak yeterli değildir. Anlatıcı, hikayenin duygusunu, atmosferini, karakterlerin ruh hallerini, onların içsel dünyalarındaki ve hayatlarındaki psikolojik süreçleri, hikaye, dramatik yapı ve diyaloglardaki psikolojik / psikanalitik zemini de son derece güçlü, tutarlı, derin ve insan psikolojisine uygun olarak yazmak zorundadır. Bu anlamda karakterin bilinçdışındaki herşey, onun eylemlerine, tercihlerine, tepkilerine vs… ne şekilde tezahür edeceği fazlasıyla önem taşımaktadır. Karakterleri, karakterlerarası ilişkileri, çatışmaların psikolojik etkileri ve karakter psikolojisine dair birçok şeyi, hem çeşitli psikolojik ve psikanalitik kuramlara, hem de senaryonun kendi sinemasal diline göre tasarlamak, her zaman için senaryonuzu bir adım daha öne çıkaracak ve daha tutarlı, senaryonun kendi dünyası içinde daha inandırıcı, dinamikleri daha güçlü, anlatısı daha sağlam ve çok daha iyi bir senaryo haline getirecektir. Senaryo Yazarlığı ve Psikoloji Atölyemizde, psikanaliz ve psikolojinin öncü isimlerinin çeşitli psikolojik, psikanalitik ve kişilik kuramlarından faydalanacak ve bu kuramlar üzerinden gerek karakterleri, gerek hikayeyi, gerek ise dramatik yapı ve diyalogları, kısacası senaryoya dair birçok şeyi çok daha derin, tutarlı titiz ve detaylı bir şekilde hem teorik, hem uygulamalı (yazarak) olarak atölye sürecimizde işleyeceğiz.

Atölye İçeriği (Konular) Neler?

▪️ Bilgi: Konular hem teorik (anlatımlarda) hem de uygulamalı senaryo yazım sürecinde aşağıda yer alan teknik, kuramlar ve bakış açıları çerçevesinde işlenecektir.

▪️ Ben ne anlatmak istiyorum? Fikir bulma ve geliştirme yöntemleri.

▪️ Logline ve tema.

▪️ Senaryo Yazarlığı ve Hikaye Anlatıcılığı arasındaki bağlantı.

▪️ Dramatik yapı ve hikaye kurgusu.

▪️ Çatışma ve hikayede merak duygusunu oluşturma.

▪️ Sinopsis ve tretman yazımı.

▪️ Senaryo yazım stilleri (Amerikan ve Fransız)

▪️ Senaryo ve mekan - aksesuar ilişkisi.

▪️ Karakter yaratma ve karakteri derinlikli hale getirme.

▪️ Karakter psikolojisi üzerine.

▪️ Diyalog yazımı ve karakter psikolojisini diyaloglara aktarma.

▪️ Çatışma ve hikayede merak duygusunu oluşturma.

▪️ Sinema - senaryo ve psikanaliz ilişkisi.

▪️ Metafor, imge, simge ve alt metin oluşturma.

▪️ Fruedien bakış açısı: Oedipus ve elektra karmaşası, nevrotik çatışma, psiko-seksüel evreler, savunma mekanizmaları, düşlerin yorumu ve düş çalışması, topgrafik kuram (bilinç öncesi, bilinç ve bilinçdışı) ve yapısal kuram (id, ego ve süperego)

▪️ Adlerian bakış açısı: Aşağılık ve üstünlük kompleksi.

▪️ Erik Erikson: Psikososyal gelişim kuramı.

▪️ Jungien bakış açısı: Arketipler ve Kolektif bilinçdışı.

▪️ Lacancı bakış açısı: Ayna evresi.

▪️ Gestalt psikolojisi.

▪️ Psikoz ve şizofreni.

▪️ Dürtü kontrol bozuklukları.

Eğitmen Hakkında:

Savaş HAMARAT; 1987, Zonguldak doğumlu. Üniversite eğitimini Kastamonu Üniversitesi, Radyo ve Televizyon bölümünde tamamladı. Aynı zamanda İşletme, Fotoğraçılık ve Kameramanlık bölümlerini de bitiren Hamarat, Sosyoloji bölümünde öğrenim görmeye devam etmektedir. 2005 – 2015 yılları arasında çeşitli sinema filmi, dizi, klip ve belgesel projelerinde yönetmen yardımcılığı yaptı. 2015 yılından beri sinema üzerine (senaryo, kısa film) eğitimleri vermekte. Çeşitli kısa film, kamu spotu, tanıtım filmi ve belgesel filmler çeken Hamarat, sektörde freelance olarak senaristlik ve senaryo danışmanlığı yapmaktla birlikte aynı zamanda bir yapım şirketi ile anlaşmalı olarak şirketin kısa film ve uzun metraj film senaryolarını yazmaktadır. Hamarat, çeşitli Uluslararası film festivallerinde jüri üyeliği yaptı. Bazı özel Üniversitelerin Tıp ve Psikoloji alanına ait bölümlerine “Psikanalitik Film Okuma” üzerine workshop’lar düzenledi. Edebiyat ve Masallar ile de oldukça ilgili olup, öykü alanında ödülü bulunmakla birlikte masal psikanalizi üzerine de uzun zamandır çalışmalar yapmaktadır. Senaryo danışmanlığı yaptığı kısa film senaryoları ve kısa filmler, çeşitli senaryo ve kısa film yarışmalarında ödüle layık görüldü. Psikoloji ve Psikanalize yönelik tutkusu 2015 yıllarında başladı ve Sigmund Freud, C. G. Jung, Alfred Adler, Melanie Klein ve Jacques Lacan ile birlikte ayrıca 2019 yılından itibaren Freudien yaklaşımla “Düşlerin Analizi” üzerine çalışmalar yapıyor. Bazı özel kurumlardan birçok eğitim (Psikoloji ve Psikanaliz) alan Hamarat, hala bu alanda kendisini geliştirmeye büyük bir tutku ile sürdürmektedir. Hamarat, 2020 yılından bu yana kurucusu olduğu Atölye Kayıp Gölge’de 2020 yılından bu yana online eğitimler vermeye devam ediyor.

Performers

Savaş Hamarat

05 June 2022 Sunday 20:00

05 July 2022 Tuesday 20:00


Online Event - Google Meet

Event Promoter

Biletino Logo
Atölye Kayıp Gölge

Atölye Kayıp Gölge, Savaş HAMARAT tarafından 2020 yılında kurulan ve online sinema atölyeleri düzenleyen bir atölyedir. Eğitimlerimiz; Senaryo Yazarlığı ve Psikoloji, Film Okuma atölyeleri, Sinemada Jung ve Arketipler, Masalların Psikanalizi, Freudien Rüya Analizi, Sinema ve Bilinçdışı: Psikotik Karakterlerin Psikanalizi, Sinemada Renklerin Psikolojik Anlamları ve Etkileri, Senaryo ve Yazarlıkta Fikir Üretme ve Geliştirme Yöntemleri, Senaryo ve Yazarlıkta Metafor Üretme Yöntemleri şeklindedir ve yeni eğitimler de planlanmaktadır.