19 March 2019 - Tuesday

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Politikada Kadınlar

İstanbul, Beyoğlu
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Politikada Kadınlar

Event Details

Konuşmacılar:

Doç. Dr. Zeynep Alemdar, Dış Politikada Kadınlar İnsiyatifi Kurucusu

Doç. Dr. Gülhan Balsoy, Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı 

 

Açıklama:

Kadın hakları dünyanın her yerinde bir mücadele sonucunda kazanılmıştır. Bu mücadele hem politikada hem sokakta hem de ev hayatında süregelmiştir. Osmanlı döneminde ise kadınların yönetimde söz sahibi olmaya başlamasının başlangıcı olarak Hürrem Sultan dönemi gösterilir. O zamandan beri Nezihe Muhiddin’den Hayganuş Mark’a, Halide Edip’ten Nilüfer Pehlivan’a, Duygu Asena’dan Türkan Saylan’a kadar bir çok kadının direnişi, imkansız gibi görünen değişimlerin gerçekleşmesini sağlamıştır.

Peki 16. yy.’dan itibaren Osmanlı’da kadın hareketi nasıl gelişti? Bu değişimde önemli rol oynayan toplumsal hareketler nelerdir? Türkiye sivil toplumunda ve dış politikada kadın hareketinin önemi nedir? Öz-belirleme kuramı nasıl doğmuştur? Feminist tarihçilik nasıl olmalıdır?

Bu KonuŞu’da, Dış Politikada Kadınlar İnisiyatifi’nin Kurucusu ve Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Alemdar ile Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gülhan Balsoy bir araya geliyor. İkilinin bir saat sürecek konuşmasını 30 dakikalık soru cevap kısmı takip edecek. Konuşmadan üç gün sonra, her zaman olduğu gibi, KonuŞuydu raporuyla konuşmacıların öne çıkan analizleri ve okuma listesi katılımcılarla yazılı olarak paylaşılacak.

19 March 2019 Tuesday 19:30

19 March 2019 Tuesday 21:00


The Circle, Tomtom Mahallesi, Tercüman Çk. No:16/1, 34433 Beyoğlu/İstanbul, Beyoğlu, İstanbul


View Map

Event Promoter

The Circle
The Circle

The Circle, mimarlık odaklı bir kültür sanat ve araştırma platformudur. Sergi, atölye, söyleşi, akademik ders, seminer, tiyatro, dans ve konserlere kadar uzanan çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapar. Mimariyi sosyolojiden felsefe ve tarihe kadar diğer akademik alanlarla ve çağdaş sanatın çeşitli dallarıyla buluşturmayı hedefler.